8Dub/180

24. Vančík Rallysprint Kopná 2018

Úvodním podnikem pětidílného seriálu A Sport Rallysprint série, je oblíbená 24. Vančík Rallysprint Kopná 2018. Na startu soutěže se objevilo cca 80 posádek soudobých automobilů a necelá dvacítka historických vozů. Početná divácká kulisa mohla sledovat krásné souboje na náročných tratích sedmy rychlostních zkoušek. na třech úsecích. 

Předehrou této soutěže již tradičně byla během pátečního podvečera testovací rychlostní zkouška na úseku mezi Neubuzí a Slušovicemi. Za krásného jarního počasí zajel nejrychlejší čas vítěz posledních tří ročníků Tomáš Kostka na voze Škoda Fabia R5, druhý skončil šampion Poháru 2+ Martin Vlček (Ford Fiesta R5) s minimálním odstupem 00,500 vteřiny, třetí dojel Grzegorz Grzyb z Polska (Škoda Fabia R5), který zaostal 00,600 vteřiny na nejrychlejšího Kostku. Příležitost vyzkoušet si závodní vůz na uzavřené trati využilo před sobotním ostrým startem celkem 46 startujících včetně dvou posádek v kategorii historických automobilů.
Celkově čtvrtý skončil na shakedownu Antonín Tlusťák, který představil v české premiéře soutěžní speciál Hyundai i20 WRC z italské stáje Corrada Fontany. „S autem jsme velmi spokojeni. Je to krásné, přímo fantastické svezení, opravdu vrchol soutěžní techniky v rally. Start na Kopné máme jako dárek, jedeme pro radost. S nastavením vozu nám na testu pomáhal i Roman Kresta, najeli jsme zhruba pětatřicet kilometrů. Už se těším na sobotní start,“ pověděl Antonín Tlusťák.

Podobně jako v předchozích třech ročnících proběhl shakedown v blízkosti zemědělského letiště Bílá Hlína u Slušovic. Pořadatelé z Rallysprint Klubu v AČR v Podkopné Lhotě se rozhodli uspořádat testovací úsek i v letošním roce a početné zástupy diváků na něm viděly během dvou hodin přesně 178 průjezdců soutěžních vozů celkem 46 posádek! Shakedown byl dvakrát krátce na pár minut přerušen, když mimo trať skončili Grzyb a Kornhefr (Citroën C2 R2 Max), ale diváci je vytlačili zpět na vozovku.

Ale zpět k hlavnímu dění v sobotu. Posádka Tomáš Kostka, Ladislav Kučera na voze Škoda Fabia R5 o více jak půl minuty se stala vítězem 24. Vančík Rallysprint Kopná 2018, úvodního podniku pětidílného seriálu A Sport Rallysprint série. Třiatřicetiletý jezdec ze Zlína suverénně ovládl letošní ročník Kopné, když vyhrál stylem start – cíl a nenašel přemožitele ani na jedné rychlostní zkoušce. Za vítězem se to však řádně míchalo a nakonec stříbrný Antonín Tlusťák při premiéře s Hyundai i20 WRC porazil třetího Martina Vlčka o 1,3 sekundy, za kterým pak na čtvrtém místě dokončil Grzyb s odstupem pouhých 0,8 sekundy. Znovu velmi dobrý výsledek zajel celkově pátý Filip Mareš při druhém startu s Fabií R5. Šestý dokončil Martin Koči, sedmý Pospíšilík (oba Fabia R5), osmý Habaj s Fiestou R5, devátý Trněný s vozem Fabia WRC a TOP deset uzavíral dobře jedoucí Mirek Jakeš s Fabií S2000.

Dramatický byl rovněž souboj o prvenství v úvodním podniku A Sport Rallysprint série mezi „dvoukolkáři.“ Doposud vedoucí Erik Cais (Peugeot 208 R2) chyboval při třetím průjezdu Zádveřicemi, ztratil přes minuty a opustil vedoucí příčku. O prvenství do posledního metru bojovali Marcel Svačina a Jan Talaš. Nakonec ve prospěch Svačiny rozhodlo pouhých 1,3 vteřiny. Třetí příčku nakonec vybojoval Cais. 

Premiéru ve voze Opel Adam Cup absolvovala na náročných tratích Kopné také místní posádka Michal Kolář - David Uhříček, kteří zdárně dokončili tuto náročnou soutěž celkově na 56 místě a osmnáctí v nabité třídě 6.

Úvodní díl šampionátu historiků vyhrál Vlastimil Neumann (Ford Escort RS Cosworth), druhý skončil Petr Šimurda (Škoda 130 LR) a třetí Martin Černý (Lada VFTS).

Pořadí 24. Vančík Rallysprint Kopná 2018 po 7. rychlostní zkoušce:

  1. Kostka, Kučera (Škoda Fabia R5) 37:24,7 min
  2. Tlusťák, Vybíral (Hyundai i20 WRC) + 34,5 s
  3. Vlček, Žáková (Ford Fiesta R5) + 35,8 s
  4. Grzyb, Hundla (POL, Škoda Fabia R5) + 36,5 s
  5. Mareš, Hloušek (Škoda Fabia R5) + 42,9,s
  6. Koči, Mozner ml. (SVK, Škoda Fabia R5) + 54,8 s
  7. Pospíšilík, Hovorka (Škoda Fabia R5) + 1:09,3 min
  8. Habaj, Dymurski (Ford Fiesta R5) + 1:13,3 min
  9. Trněný, Doerr (CZE/DEU, Škoda Fabia WRC) + 1:50,8 min
  10. Jakeš, Machů (Škoda Fabia S2000) + 2:07,3 min

 

Komentáře (0) Trackbacks (0)

Ještě žádný komentář.


Komentář

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ještě žádné trackbacky.